1.Poartă în permanenţă echipamentul de protecţie.


Este interzisă intrarea pe teren (delimitat de plasa de protecţie) fără echipamentul de joc şi protecţie compus din combinezon şi cască. Este obligatoriu ca fiecare persoană să poarte echipamentul de protecţie atunci când este expusă în mod direct acţiunilor din câmpul de joc, în timp ce jocurile sunt în plină desfăşurare sau atunci când sunt expuşi unei zone în care markerele sunt folosite. Casca va fi purtată în mod obligatoriu în tot spaţiul de joc. Nerespectarea purtării echipamentului de protecţie sau îndepărtarea temporară, inclusiv ridicarea deasupra sau lăsarea dedesubtul ochilor sau în alte condiţii decât cele aprobate de arbitru, va avea ca rezultat eliminarea jucătorului. O bilă cu vopsea are o viteza destul de mare încât să provoace orbirea în cazul în care loveşte ochiul fără protecţie. Orice rănire a vreunui jucător sau a oricărei altă persoană spectatoare sau aflată în trecere, datorată nerespectării regulilor de joc şi utilizare a echipamentului de protecţie va fi imputată exclusiv jucătorului vinovat de nerespectarea prezentelor reguli.


2.În cazuri extreme cere oprirea jocului.


Dacă în timpul jocului masca de faţă a unui jucător este din întâmplare dată la o parte şi acesta se află în zona de joc, el este obligat să se arunce la pământ cu faţa în jos, să-şi acopere faţa sau capul cu mâinile şi sa strige: "OPRIŢI JOCUL !".


3.Asigură-te că ai inţeles explicatiile arbitrului referitoare la modul de functionare al markerului.


Încearcă să cunoşti cât mai bine arma. Dacă nu ştii ceva despre ea sau echipament mai bine întrebi decât să ajungi în teren şi să nu ştii ce să faci. Markerul are un sistem de blocare (siguranţă) care trebuie dezactivat numai la începerea jocului (respectiv la semnalul arbitrului) şi care trebuie activat în momentul în care ai fost eliminat. Este interzisă părăsirea terenului de joc cu markerul neblocat!


4.Nu modifica setarile markerului, ele au fost reglate pentru a funcţiona optim.


Este interzisă introducerea în rezervorul de muniţie a bilelor rămase pe teren, chiar dacă acestea sunt aparent nedeteriorate.

Descărcarea markerului către un jucător este interzisă dacă acesta se află la o distanţă mai mică de 5 metri. Nerespectarea acestei reguli atrage eliminarea definitiva din joc!!!


5. Jocul se desfăşoară numai pe terenul special amenajat, delimitat cu plasă de protecţie.


Accesul pe terenul de joc se face prin locul marcat şi indicat de arbitru, fiind interzisă intrarea şi/sau părăsirea spaţiului prin alt loc. De asemenea jucătorii sunt obligaţi să respecte traseele marcate special în terenul de joc.


6. Nu încerca să ştergi vopseaua de pe tine.


Un jucător care ascunde sau şterge intenţionat o marcare cu vopsea comite o contravenţie. Jocul are foarte mult de suferit din cauza celor care nu joacă corect.


7. Dacă un jucator este lovit, el trebuie să strige tare “LOVIT” sau “MORT” pentru a-i anunţa pe ceilalţi jucători că a fost eliminat.


Un jucator este eliminat din joc atunci când este marcat cu vopsea în orice loc al corpului sau echipamentului. În momentul eliminării, jucătorul va trebui să strige “LOVIT” sau “MORT”, să blocheze arma (să pună siguranţa) şi să iasă din teren cu ţeava markerului îndreptată în jos şi cu cealaltă mână deasupra capului (astfel încât să poată fi observat de către ceilalţi participanţi), purtând casca de protecţie până la ieşirea de pe teren. Jucătorii eliminaţi nu pot ceda echipamentul sau muniţia coechipierilor.


8. Comportamentul agresiv este interzis.


Contactul direct sau încercarea de a pune mâna pe markerul adversarului se penalizează cu eliminarea. Împuşcarea intenţionată a unui arbitru, spectator, trecător sau jucător deja eliminat este interzisă. Orice certuri, abuzuri sau limbaj obscen folosite împotriva jucătorilor sau arbitrului în incinta sau în afara terenului sunt interzise. Nerespectarea acestei reguli atrage eliminarea definitiva din joc!!!


9. Este interzisă tragerea asupra altor obiective, altele decât cele aflate în terenul special amenajat.


Nu indrepta markerul, chiar şi în joacă, spre ceilalţi participanţi, spectatori, arbitru sau orice altă “ţintă” în afara terenului delimitat cu plasa de protecţie. De asemenea este cu desavârşire interzisă chiar şi intenţia de a trage din teren peste plasa de protecţie. Nerespectarea acestei reguli atrage eliminarea definitiva din joc!!!


10. Orice prejudiciu datorat folosirii necorespunzătoare a echipamentului de paintball şi/sau nerespectării regulilor de joc, atrage dupa sine răspunderea persoanei vinovate.