Fenomenul „paintball” se naste la inceputul anilor `80, in America. Doi prieteni, unul scriitor, celalalt broker pe Wall Street, obisnuiau sa poarte discutii pe tema instinctelor umane de supravietuire. Aveau opinii diferite vizavi de aptitudinile necesare supravietuirii unei situatii disperate si doreau sa-si testeze aceste aptitudini intr-un joc care sa nu le puna integritatea corporala si sanatatea in pericol. Au incercat cateva metode de a se „vana” unul pe celalat, dar fara sorti de izbanda. Chiar mai mult, s-au „vanat” prin padure, aruncand cu rosii unul in celalalt, insa nici aceasta metoda nu crea climatul de situatie tensionata, care sa permita evaluarea mecanismelor de atac/aparare ale fiintei umane!
Cautarea lor ia sfarsit in momentul in care, unul dintre ei, rasfoind o revista de agricultura, observa o reclama ce promova marcatoarele cu vopsea folosite in industria forestiera pentru evidentierea copacilor ce urmau sa fie taiati. Au achizitionat doua marcatoare si le-au testat, descoperind faptul ca echipamentele folosite pentru marcarea copacilor se potriveau perfect pentru jocul lor.
Nelson 007 - Printre primele markere folosite in jocul de paintball
In 1981, cei doi impreuna cu alti 9 prieteni, organizeaza o „lupta”, pentru a se „familiariza” cu noul joc. Suprafata de joc se intindea pe 30 de hectare. In acest perimetru exista un arbitru si 4 baze dotate fiecare cu cate un stegulet. Castigatorul trebuia sa colecteze cele patru stegulete si sa le duca in locul de unde a inceput jocul, fara a fi marcat cu vopsea de catre ceilalti jucatori. Jocul s-a finalizat dupa 2 ore si jumatate. Castigatorul colectase cele 4 stegulete si le returnase in baza sa fara sa fi tras nici macar o bila cu vopsea catre ceilalti jucatori.
In aproape 30 de ani de existenta, paintball-ul a dezvoltat o industrie complexa, devenind un sport organizat, cu productie de echipamente specifice, terenuri pentru practicarea jocului si turnee internationale, fiind practicat in peste 40 de tari, de oameni de toate varstele si categoriile sociale, motivati de dragostea pentru aventura si un puternic spirit competitiv.